Talvi tuli

Aiemmassa osiossa kerroinkin miten olen varautunut sisätilojen lämpiminä pitämiseen. Toistaiseksi ulkoilman ollessa -5 ja -8 asteen välillä on lämpö pysynyt näissä tiloissa reilusti plussan puolella ilman että Wallaksia on tarvinnut huudattaa. Makuukabiinissa on viileät lakanat, mutta ne lämpiävät nopeasti jalkopäässä olevan uuden 500/1000W infrapunalämmittimen avulla ja patjakin muuttuu nopeasti mukavan lämpöiseksi kun alla on Eco-flex lämpömatto jonka lämpö alkaa vaikuttamaan kun patja painautuu siihen kiinni.  Välissähän on ilmastointi jousitus joka myötäilee vartaloa joustaen.

Ulkopuolella satama-allas alkoi jäätyä tämän viikon aikana eli Joulukuun puolivälissä. Sain tilaamani avantopumpun viime hetkellä.  De-Icer merkkisen pumpun tilasin Nautikulmasta Turusta.  Se on 3/4hp tehoinen pumppu joka toivottavasti riittää pitämään koko veneen irti jäistä.  Yksirunkoiselle se varmasti riittää, mutta kuinka käy kaksirunkisen ulkolaidoille kun pumpun virtaus menee pääsääntöisesti ponttonien väliin. Näillä pakkasilla virtaus on ainakin riittänyt, tosin eiväthän vedetkään vielä ole kylmimmillään.  Asensin pumpun aluksen keulaknaappeihin roikkumaan noin 2 metrin syvyyteen.  Virtaus on silti niin voimakas, että se aiheuttaa pintaan melkoisen pulputuksen.

Asennuksessa pitää olla tarkkana ja seurata, ettei pumppua ala pyöriä narujen ympäri jolloin sähköjohto kiristyy.  On tärkeää pitää narut riittävän etäällä toisistaan.  Aluksen perällä on vielä hyvän tuntuinen virtaus, mutta sen riittävyys kovilla pakkasilla jää nähtäväksi.  Suosittelisin asentamaan myös lisävarusteena saatavan ajastimen jos laitteen ottaa käyttöön paikassa johon sellaisen saa asennettua.  Pumppu on nimittäin ON-OFF tyyppinen eikä sinä ole minkäänlaista virtakatkaisinta  säädöstä puhumattakaan.  Eli kun säät sakkaavat, saattaa pumppu huristaa turhan takia kuluttaen noin 800W/h.  Vielä askarruttaa mitä tapahtuu uimatasojen alla eli vetolaitteiden yläpuolella.  Muodostuuko sinne jäätä kun ei pääse näkemään.  Hakusessa on vielä ns. sulatusmattoa jota asentaisin uimatasojen päälle päästen samalla nauttimaan lämmitetystä avantouinti portaikosta. Paljas lasikuituportaikko on tosi liukas ensimmäisen kastautumisen jälkeen.